η ιδέα

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» είναι ένα τριήμερο, βιωματικό, πολιτιστικό φεστιβάλ με κεντρική ιδέα τη δημιουργία θεματικών διαδρομών και σημείων ενδιαφέροντος μέσα στον παραδοσιακό οικισμό της Μάρπησσας. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αρχιτεκτονικής, λαογραφίας, μουσικής, εικαστικών και περιβάλλοντος και αναδεικνύεται με σεβασμό η ιδιαίτερη φυσιογνωμία και οι παραδόσεις του τόπου, μέσα από μία σύγχρονη καλλιτεχνική ματιά.
Κύριος στόχος είναι η βιωματική προσέγγιση των δραστηριοτήτων, ώστε ο καθένας να έχει ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του τριημέρου είναι ελεύθερη, ώστε όλοι να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» έχουν γίνει γνωστές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την αυθεντικότητα και το καλλιτεχνικό τους ύφος, αναδεικνύοντας τη Μάρπησσα ως προορισμό πολιτιστικού τουρισμού και προβάλλοντας τη συνύπαρξη της παράδοσης με το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Το φεστιβάλ διαμορφώνεται ανάλογα με την κεντρική ιδέα, που κάθε χρόνο είναι διαφορετική, με αποτέλεσμα κάθε φεστιβάλ να είναι μοναδικό.

Οι «Διαδρομές στη Μάρπησσα» αναπτύσσονται σε δύο άξονες: τους «σταθμούς – επισκέψιμους χώρους – εικαστικές εκθέσεις» και το «πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων».
Οι σταθμοί είναι σημεία ειδικού ενδιαφέροντος και διάδρασης. Πρόκειται για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους του χωριού (αυλές, εκκλησίες, κτίρια ειδικών χρήσεων, πλατώματα, παραδοσιακά σπίτια) που περιλαμβάνουν οπτικο-ακουστικό υλικό σχετικό με την κεντρική ιδέα, τη Μάρπησσα και την Πάρο. Το υλικό αυτό, συμπληρώνεται από δράσεις με σκοπό τη συμμετοχή του επισκέπτη, ώστε η διάδοση της γνώσης να γίνεται με έναν ευχάριστο, βιωματικό τρόπο. Κατοικίες και κτήρια ειδικού ενδιαφέροντος είναι επισκέψιμα για το κοινό τις μέρες του φεστιβάλ, δίνοντας στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε άμεση επαφή με την αυθεντική φυσιογνωμία του χωριού και τους κατοίκους του.

Οι εικαστικές εκθέσεις των «Διαδρομών στη Μάρπησσα» στοχεύουν στη βιωματική προσέγγιση των έργων τέχνης από το κοινό. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από εργαστήρια, performances, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, προσαρμοσμένες όλες στο περιβάλλον του οικισμού, παρουσία των καλλιτεχνών. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ εμπνέονται από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οικισμού, μετουσιώνοντας την παράδοση του τόπου σε σύγχρονα έργα τέχνης.

Το φεστιβάλ πλαισιώνεται από μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων όπως εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες, διαλέξεις, εργαστήρια, παιχνίδια, συναυλίες, αφηγήσεις, και περιβαλλοντικές δράσεις.