Δελτίο Απολογισμού “Διαδρομές στη Μάρπησσα 2013”

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πολιτιστικό βιωματικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» διοργανώθηκε στις 23, 24, 25 Αυγούστου  2013 και ταξίδεψε κατοίκους και επισκέπτες στην αυθεντική Πάρο.

Ένα ταξίδι από τις αισθήσεις, στα συναισθήματα και τη μνήμη. Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης σχεδίασε το φετινό φεστιβάλ με έμπνευση τις πέντε αισθήσεις και βασισμένη στο τρίπτυχο παρατηρώ – ανακαλύπτω – αισθάνομαι.  Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μυρίσαμε, γευθήκαμε, είδαμε, ακούσαμε και αγγίξαμε το τοπίο του παραδοσιακού οικισμού της Μάρπησσας, μέσα από δράσεις, επισκέψιμους χώρους, «σταθμούς», εκθέσεις, μουσικά και εικαστικά δρώμενα.

Οι μικροί μας φίλοι έπαιξαν στο «trivial των αισθήσεων» της Ε. Δενδρινού, γνώρισαν το Μουσείο Περαντινού μέσα από πρόγραμμα μουσειακής αγωγής της Κ. Δερματά και συμμετείχαν σε θεατρικό παιδαγωγικό εργαστήριο των Ε. Βλαχογιάννη και Σ. Στεργίου βασισμένο στο θεατρικό «Το αγόρι με τη βαλίτσα». Ταυτόχρονα, το εργαστήριο για τα φυτά της παριανής γης των Α. Μισύρη Τζιώτη και Α. Καβαλιέρου Τζιώτη εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους, ενώ η αφήγηση παραμυθιών «σε στράτες πελαγίσιες» από τη Ν. Κάπαρη και τον Γ. Ψειμάδα συνεπήρε τους θεατές. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την τέχνη της κεραμικής από τον Σ. Γκίκα και επίσης, να «αναζητήσουν τη χαμένη ταυτότητα», «ακούγοντας το τραγούδι των τοίχων» σε δύο εξειδικευμένα εργαστήρια για τη φυσιογνωμία της Πάρου από τους Π. Χατζηγρηγορίου, Ε. Μαυρίκα, Δ. Στεφάνου. Μοναδική εμπειρία για όλους ήταν η παρουσίαση του παριανού αμπελώνα και οινολογία από τον Χ. Τσιράκη, ο πρωινός τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών, καθώς  και η γνωριμία με τον υγρότοπο του Μώλου από τη Μ. Νοΐδου.

Ιδιαίτερο τόνο στο φεστιβάλ έδωσαν οι εικαστικές διαδρομές/ installation art εμπνευσμένες από τη Μάρπησσα από τις Α. Αναστασέα, Η. Βαβανού, Ν. Μπιζά και Μπ. Ράλλη.

Η Μαρία Χριστίνα μάγεψε με τις μελωδίες της άρπας της, ο Σταύρος Λάντσιας καθήλωσε το κοινό σε μία εξαιρετικά ατμοσφαιρική βραδιά, ενώ ο Κωστής Μαραβέγιας ξεσήκωσε στο ρυθμό του όλο το χωριό «τρελό από χαρά». Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη τσαμπουνοπατινάδα στα στενά της Μάρπησσας από ντόπιους οργανοπαίκτες και κορυφώθηκε με το Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού σε ένα παραδοσιακό νησιώτικό γλέντι .

Το φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κα. Φτακλάκη, ο Δήμαρχος Πάρου κος Βλαχογιάννης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων των Κυκλάδων.

Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης  των «Διαδρομών στη Μάρπησσα», ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους, τους φορείς και τους επαγγελματίες που στήριξαν το φεστιβάλ, και φυσικά όλους όσοι περπάτησαν για άλλη μία χρονιά τις Διαδρομές στη Μάρπησσα.