«Δράκοι»

Σύντομη περιγραφή της δράσης

Μέσα από αυτό το εργαστήριο τα παιδιά θα γίνουν τα ίδια οι «θεριστές», θα τρέξουν μέσα στα αθέριστα στάχυα και θα ξεχυθούν στα χωράφια για να τα μαζέψουν, σαν την Σταχομαζώχτρα του Παπαδιαμάντη,  θα δέσουν τα στάχυα γύρω από τη μέση τους, όπως κάνανε στα παλιά τα χρόνια για να μην τους πονάει όλο τον χρόνο, και με αυτά θα φτιάξουν τον δικό τους «δράκο», που  αφού τον δέσουν με κόκκινη κλωστή, στο τέλος, θα σηκωθούν για να στήσουν χορό γύρω από αυτόν.

Πρόκειται για ένα εργαστήριο, το όποιο θα έχει τελετουργική σημασία, με  αφετηρία και έμπνευση από τους θεριστές των παλαιών χρόνων καθώς, επίσης, και σχετικούς μύθους και ιστορίες γύρω από τον θερισμό.

Κάθε παιδί θα κατασκευάσει συμβολικά τον δικό του «δράκο» (κοστούμι η μάσκα), αξιοποιώντας μέσα από το παιχνίδι την δημιουργική φαντασία του,  χρησιμοποιώντας κυρίως στάχυα και κόκκινη κλωστή.

Συντονίστριες

Η Μυρσίνη Αρτακιανού (Λέσβος, 1987) είναι ελληνογερμανίδα εικαστικός. Στην πρακτική της χρησιμοποιεί ποικιλία υφών και υλικών, από πηλό και κλωστή μέχρι χαρτί και μέταλλο, προκειμένου να παρουσιάσει οργανικές φόρμες ως φορείς νοήματος. Αξιοποιώντας τη χειροτεχνία στη δημιουργική της διαδικασία, επιδιώκει να ενσωματώσει την έννοια της ροής σαν δομικό στοιχείο στα έργα της, επιτρέποντάς τους να ταλαντεύονται μεταξύ γεωμετρίας και αφαίρεσης. Η Μυρσίνη έχει αποφοιτήσει από τη Σχολή Καλών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης στα Ιωάννινα (2006-2012) και έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών του Πανεπιστημίου Τέχνης και Design Burg Giebichenstein στο Χάλε της Γερμανίας (2014-2016). Έχει λάβει αρκετές υποτροφίες για προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών σε Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, καθώς και μια τρίμηνη οικονομική υποστήριξη για διαμονή και εργασία στην Τουρκία από το Ινστιτούτο Goethe. Το 2020 έλαβε την υποτροφία Denkzeit από το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Κρατιδίου της Σαξονίας. Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2021) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

https://mirsiniartakianou.com/

Η Θεοδώρα Κανέλλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο (2007-2014) και στη συνέχεια Τέχνη στο Institut Supérieur des Arts de Toulouse (2014-2015) και στην Ecole Nationale Supérieure de Beaux-Arts de Paris (2015-2018). Το 2017 πραγματοποίησε στο Παρίσι και στην Καραϊβική τη σκηνογραφία της θεατρικής παράστασης «Cette guerre que nous n’avons pas faite» έργο της Gaël Octavia, ενώ παράλληλα ήταν υπεύθυνη για το συντονισμό καλλιτεχνικών και θεατρικών εργαστηρίων για παιδιά σε σχολεία της Καραϊβικής. Το 2016 μέχρι και το 2018 ήταν υπεύθυνη της διοργάνωσης καλλιτεχνικών εργαστηρίων σε δημόσια σχολεία του Παρισιού σε συνεργασία με την ομάδα artexprim. Το 2019 κέρδισε το βραβείο-υποτροφία SNF Art-Works του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Αθήνα). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 2019, στο Salon Réalités Nouvelles στο Παρίσι το 2019, στην Galerie Thaddaeus Ropac με την Jeune Création [JC70] στο Παρίσι το 2020, στην Galerie CASS Fine Art Annex στο Λονδίνο σε συνεργασία με το The London Metropolitan University το 2020, στην Galerie Jeune Création [JC71] το 2021, γκαλερί Valerie Delaunay το 2022. Από το Σεπτέμβριο του 2021, εργάζεται ως δασκάλα εικαστικών στη Σχολή Χιλλ της Αθήνας. Είναι συνιδρύτρια της καλλιτεχνικής ομάδας Les Scomonautes. Πρόκειται για έναν εκδοτικό οίκο για παιδικά βιβλία, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2020 και έχει έδρα τη Βρετάνη της Γαλλίας.

https://theodorakanelli.com/